۱۳۹۷/۸/۱۴

آیا اقدامات اخیر ترامپ، برای خروج از تعهداتش، از دیدگاه مردم آمریکا قابل قبول است؟

اقدامات اخیر ترامپ برای خروج از تعهداتش، تا چه میزان از دیدگاه مردم آمریکا قابل قبول است؟ با نگاهی بر نگرش مردم آمریکا در سال‌های گذشته، به نظر می‌آید برخی از اقدامات ترامپ در سطح بین‌المللی به روشنی طبق برنامه پیش می‌رود اما دیگر اقدامات او به نظر مسیر درستی را پیش نگرفته‌اند.

اکثریت مردم آمریکا اعتقاد دارند که به طور کلی کشورشان باید در حل مسائل جهانی نقش ایفا کند. نتایج سال گذشته‌ی پیمایش بلندمدت گالوپ نشان می‌دهد که از هر ۱۰ آمریکایی بیش از هفت نفر اعتقاد دارند آمریکا باید رهبری مسائل بین‌المللی را به عهده بگیرد و یا در حل آن‌ها نقشی تعیین کننده داشته باشد. حدود یک‌چهارم از آمریکایی‌ها اعتقاد دارند که آمریکا باید در مسائل بین‌المللی عقب‌نشینی کند و نقشی حداقلی را ایفا کند؛ این در حالی است که تعداد کمی از آن‌ها فکر می‌کنند آمریکا نباید هیچ نقشی در حل مسائل بین‌المللی داشته باشد.

گالوپ این نظرسنجی را از سال ۲۰۰۱ بیش از ۱۳ مرتبه انجام داده است و نتایج به دست آمده نشان می‌دهند که چارچوب کلی نگرش مردم آمریکا تا حدودی ثابت مانده و تاکنون تغییرات قابل توجهی نداشته‌ است.

نگاهی دقیق‌تر به داده‌های این پژوهش نشان می‌دهد کسانی که اعتقاد دارند آمریکا باید رهبری مسائل بین‌المللی را به عهده بگیرد، در اقلیت قرار دارند؛ به عبارت دیگر تنها ۲۳ درصد از آمریکایی‌ها می‌گویند کشورشان باید رهبری رسیدگی به مناقشات بین‌المللی را به عهده بگیرد و ۴۹ درصد اعتقاد دارند آمریکا باید تنها یکی از نقش‌های تعیین کننده باشد.

با وجود اینکه پاسخ تمامی پرسش‌هایی که از مردم آمریکا پرسیده می‌شود تحت ‌تاثیر گرایش‌های سیاسی آن‌ها بوده است، در این نظرسنجی پاسخ‌ جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها، در مورد رهبری آمریکا در حل مناقشات بین‌المللی، تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته است. اکثریت جمهوری‌خواهان نیز همانند دموکرات‌ها اعتقاد داشتند آمریکا تنها باید یکی از نقش‌های تعیین کننده را ایفا کند.

بنابراین اگر اقدامات اخیر آمریکا در حوزه‌ی سیاست خارجی را بر مبنای افکار عمومی ارزیابی کنیم، رویکرد ترامپ کمی خودسرانه به نظر می‌آید. با توجه به داده‌های به دست آمده توسط گالوپ، عموم مردم آمریکا تمایل دارند کشورشان نقشی در مسائل بین‌المللی ایفا کند، اما این نقش لزوما نباید نقش اصلی و هدایت کننده در دنیا باشد.

همچنین در سال ۲۰۱۷، اکثریت مردم آمریکا بر این عقیده بودند، اینکه آمریکا بعنوان اهداف سیاست خارجی خود ۱) امنیت متحدان خود را تأمین می‌کند و ۲) با موسساتی مانند سازمان ملل همکاری‌های بین‌المللی دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به بیان دیگر ۶۶ درصد تأمین امنیت متحدان آمریکا و ۶۳ درصد همکاری با مؤسسات بین‌المللی را حائز اهمیت دانسته‌اند. اهمیت این دو مورد در طول ۱۶ سال این پژوهش بلندمدت همواره بالا بوده است.

با وجود این‌، تأمین امنیت متحدان و همکاری‌های بین‌المللی در اولویت اهداف سیاست خارجی آمریکا قرار ندارد و اهداف دیگر از اهمیت بیشتری برخوردار شده‌اند؛ مبارزه با تروریسم، تحدید دیگر کشورها در استفاده از سلاح‌های هسته‌ای، تأمین منابع انرژی و ارتقای سیاست‌های تجاری مورد نظر، از جمله‌ مواردی هستند که در بالای لیست اهداف سیاست خارجی آمریکا قرار گرفته‌اند.

اکثریت قابل توجه مردم آمریکا، یعنی حدود ۸۰ درصد، در نظرسنجی سال گذشته اعتقاد داشته‌اند پیمان ناتو باید توسط آمریکا حفظ شود. این نظرسنجی، پنج مرتبه از سال ۱۹۸۹ انجام شده است و این نتیجه‌ی ۸۰ درصدی بالاترین میزانی است که در طول این سال‌ها اندازه‌گیری شده است. بنابراین ترامپ سرنخ‌های لازم برای تنظیم سیاست‌گذاری‌های خارجی خود را دارد و اگر آمریکا از پیمان ناتو خارج شود خلاف جهت جریان افکار عمومی حرکت کرده است.

به نظر می‌آید مردم آمریکا نسبت به تأثیر روابط تجاری آمریکا با دیگر کشورها بر روی زندگی خود نگرشی منفی ندارند. آن‌ها دلیل این امر را نداشتن اطلاعات کافی در مورد سیاست‌های ترامپ در حوزه‌ی روابط تجاری می‌دانند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که مردم آمریکا در مقایسه با ترامپ، اهمیت کمتری به مسائل تجاری می‌دهند.

تخریب سیاست‌های تجاری چین توسط ترامپ، با توجه به افکار عمومی، نسبتا در یک راستا قرار گرفته است؛ از هر ۱۰ آمریکایی شش نفر اعتقاد دارند اقدامات تجاری چین ناعادلانه است. البته گالوپ در این نظرسنجی به طور مستقیم در مورد نرخ تعیین شده‌ی تعرفه‌های گمرکی برای کالاها و خدمات چین پرسشی مطرح نکرده است و به طور کل، اطلاعات مردم تنها محدود بوده است به اینکه ترامپ در حال انجام اقداماتی در مورد تجارت با چین است و یا اقداماتی در این رابطه انجام داده است.

از آنجایی که مردم آمریکا عموما رابطه‌ی خوبی با کشورهای اروپایی و کانادا دارند، تهدیدات ترامپ علیه این کشورها، از اقبال عمومی برخوردار نشده است و اکثریت مردم آمریکا عقیده دارند اقدامات تجاری این کشورها عادلانه است.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، که در فوریه‌ی سال ۲۰۱۸ بروزرسانی شده است، به محبوبیت ترامپ در میان رهبران سیاسی دیگر کشورها پرداخته شده است. نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد، تنها ۲۹ درصد از آمریکایی‌ها اعتقاد دارند دونالد ترامپ مورد احترام رهبران سیاسی کشورهای دیگر است. این میزان نسبت به دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و تمامی هشت مرتبه‌ای که این نظرسنجی انجام گرفته، همواره پایین‌تر است. در طول دو سال پایانی دوره‌ی ریاست جمهوری جورج بوش، مداخله‌ی نظامی آمریکا در جنگ عراق، بر تصویر او در افکار عمومی سایه انداخته بود و همین امر باعث شد تا نتایج این نظرسنجی برای او پایین‌تر از ترامپ رقم بخورد.


منبع: گالوپ


برچسب‌ها:

|