حال و آیندۀ ترکیه از دریچۀ یافتههای پژوهشی
ترکیه در سالهای اخیر تحولات اقتصادی و اجتماعی فراوانی را تجربه میکند. از جمله نرخ تورم سالیانه که در ماههای اخیر تحت تاثیر تبعات اقتصادی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین به بالاترین سطح خود در سال های گذشته رسیده است. از سویی این کشور به عنوان همسایه ایران، به یکی از مهمترین مقاصد گردشگری و مهاجرت برای ایرانیان تبدیل شده است. ایرانی ها و عراقی ها بیشترین آمار مهاجرت به ترکیه را دارند و در سال های اخیر ایرانیان بیشترین تعداد مسکن را در ترکیه خریداری کرده اند. از این رو شناخت جامعه ترکیه اهمیت مضاعفی پیدا کرده است. پژوهشهای مختلفی به بررسی وضعیت ترکیه در ابعاد مختلف پرداخته اند. در این گزارش که توسط موسسه کیو تهیه شده، یافتههایی از پژوهشهای مختلف اجتماعی درباره ترکیه ارائه خواهند شد.
گزارش نظرسنجی تورم جهانی موسسه ipsos
نظرسنجی تورم جهانی موسسه ایپسوس در ۲۸ کشور جهان و از طریق سیستم پنل آنلاین ایپسوس بین ۲۶ مه و ۱۰ ژوئن ۲۰۲۲ انجام شده است. نتایج شامل یک نمونه بین المللی از ۲۱۵۱۵ بزرگسال ۱۶-۷۴ ساله در اکثر کشورها و ۱۸-۷۴ ساله در کانادا، ترکیه و ایالات متحده است. تقریباً ۵۰۰-۱۰۰۰ نفر در هر کشور از طریق پنل آنلاین Ipsos در این نظرسنجی شرکت کردند.

مرور جدیدترین داده های نظرسنجی ایپسوس در کشور ترکیه نشان میدهد که نسبت به افزایش نرخ تورم و مالیات و کاهش کیفیت زندگی در این کشور نگرانی معناداری وجود دارد. ۸۱ درصد از پاسخگویان معتقدند که درآمد قابل تصرف ایشان در طی یک سال آینده افزایش مییابد.
تقریبا در میان نیمی از پاسخگویان این نگرانی وجود دارد که در شش ماه آینده ارزش املاکشان کاهش پیدا کند. همچنین میزان نگرانی در مورد تغییرات در قیمت کالاها و خدمات، قابل توجه است.

داده های نظرسنجی ایپسوس در مورد نوسانات هزینه های خانوار، حاکی از این است که ۸۸درصد پاسخگویان معتقدند هزینه خرید خوراک خانوار ایشان در طی شش ماه آینده افزایش پیدا خواهدکرد. همچنین ۸۴درصد پاسخگویان فکر میکنند که در طی شش ماه آینده، هزینه سوخت و بنزین افزایش پیدا خواهد کرد.

از نظر پاسخدهندگان این نظرسنجی، مهاجرت به ترکیه، نرخ بهره و سیاستهای دولت ملی ترکیه به ترتیب سه عاملی مهمی هستند که باعث افزایش هزینههای زندگی در ترکیه شده اند.
نظرسنجی دانشگاه مریلند از محققان مطالعات خاورمیانه در آمریکا، مارس ۲۰۲۲.
این نظرسنجی در ۱۴ تا ۲۸ مارس ۲۰۲۲ به صورت آنلاین انجام شد. این نظرسنجی بین ۱۷۲۹ گیرنده توزیع شد که منجر به ۵۹۴ پاسخ شد. دریافت کنندگان شامل اعضای بخش خاورمیانه و شمال آفریقای انجمن علوم سیاسی آمریکا، اعضای انجمن مطالعات خاورمیانه، اعضای بخش مطالعات خاورمیانه انجمن تاریخ آمریکا و اعضای پروزه علوم سیاسی خاورمیانه در دانشگاه جورج واشنگتن هستند.
بر اساس نتایج این نظرسنجی، پاسخگویان سطح پایداری فعلی در ترکیه را به میزان ۴۹درصد تقریبا پایدار ارزیابی و ۳۶درصد تقریبا ناپایدار ارزیابی کردهاند.

همانطور که در تصویر فوق مشاهده میشود، ۴۴درصد از پاسخگویان به نظرسنجی، معتقدند احتمال اینکه کشور ترکیه در پنج سال آینده بیثباتی تهدیدآمیز برای حاکمیت را تجربه کند، بعید است. همچنین ۴۱درصد پاسخگویان این اتفاق را اندکی محتمل پیشبینی میکنند.
نظرسنجی موسسه گالوپ : می ۲۰۲۲
رتبه بندی زندگی مردم ترکیه، سقوط استانداردهای زندگی
نتایج نظرسنجی انتهای سال ۲۰۲۲ گالوپ در ترکیه که به صورت تلفنی با ۱۰۰۰ بزرگسال ۱۵ ساله و بالاتر، بین ۲۴ نوامبر و ۱۷ دسامبر ۲۰۲۱ انجام شده است.

رشد نارضایتی از استانداردهای زندگی
کمتر از چهار نفر از هر ۱۰ ترک از استانداردهای زندگی خود راضی هستند. بر اساس یافته های این نظرسنجی، در دسامبر ۲۰۲۱، ۶۳درصد از پاسخگویان از استانداردهای زندگی خود ناراضی بودهاند. پاسخگویان به این نظرسنجی در پاسخ به این سوال که «آیا از استاندارد زندگی خود، همه چیزهایی که میتوانید بخرید و انجام دهید،راضی هستید یا ناراضی»، پاسخ داده اند. میزان رضایت از استانداردهای زندگی از سال ۲۰۱۷، یعنی زمانی که به ۶۸ درصد رسیده بود، تا نوامبر ۲۰۲۱ به ۳۶ درصد یعنی به نصف کاهش یافته است.

میزان بی اعتمادی به دولت
تقریباً از هر ۱۰ بزرگسال ترک شش نفر به دولت خود اعتماد ندارند. پاسخگویان به این نظرسنجی به این سوال که «آیا به عملکرد دولت ملی اعتماد دارید؟» پاسخ داده اند. نتایج این نظرسنجی نشان میدهد اعتماد به دولت ترکیه در دسامبر ۲۰۲۱ به ۳۷ درصد رسیده است.. همچنین سطح اعتماد ترکها به دولت خود در ماه دسامبر نسبت به سال ۲۰۲۰ کاهش ۱۸ درصدی را نشان میدهد.
کیوآنالتکیز؛ جهان از دریچۀ اعداد
انتهای پیام/