گزارش نظرسنجی ملی تمایل به مهاجرت
محمدرضا محمدی – مهاجرت به معنای رایج آن، تغییر محل زندگی به کشوری دیگر برای مدت زمانی موقت یا دائم است. پیامدهای گوناگونی که این پدیده در پی دارد، سبب شده است که به عنوان یکی از موضوعات مهم، مورد توجه سیاستگذاران و دانشمندان علوم اجتماعی قرار گیرد. تمایل به مهاجرت حاکی از وضعیتی است که فرد مایل است در صورت مهیا بودن شرایط به صورت دائم یا موقت کشور دیگری را برای زندگی انتخاب کند. میل به مهاجرت با انگیزههای مختلف پدید آمده و در عموم کشورهای جهان به میزان کم یا زیادی وجود دارد. پژوهشهای مختلف نشان میدهند که میل به مهاجرت در سطح جهانی رو به افزایش است. به طوری که طبق گزارش گالوپ، در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۷۵۰ میلیون نفر از مردم دنیا تمایل به مهاجرت و تغییر محل زندگی خود داشتهاند.
مرکز افکارسنجی کیو، در آذرماه ۱۴۰۰ خورشیدی، نخستین نظرسنجی ملی «تمایل به مهاجرت» را با هدف بررسی میزان تمایل به مهاجرت و نیز مهمترین انگیزههای آن در دستور کار قرار داد و اینک مهمترین یافتههای این نظرسنجی، در معرض نقد و نظر خوانندگان قرار خواهد گرفت. این پژوهش به صورت تلفنی و با رعایت منطق و روششناسی استاندارد نظرسنجیهای علمی، تلاش دارد تصویری دقیق و صادقانه از افکار عمومی را پیش روی مخاطبان خود قرار دهد. جامعه آماری این نظرسنجی کلیه افراد بالای ۱۸ سال ساکن در کشور بوده و حجم نمونه برابر با ۱۳۰۰ نفر است. به منظور رعایت حداکثر دقت، توزیع نمونه بین کلیه استانهای کشور، مراکز استان، شهرستانها و روستاها و نیز زنان و مردان متناسب با حجم جمعیت آنها لحاظ شده است.

یافتههای این نظرسنجی نشان داد، یک سوم از پاسخگویان در صورت فراهم بودن شرایط مایلاند به صورت موقت یا دائم مهاجرت کنند. به عبارتی از هر ۳ نفر، یک نفر مایل به مهاجرت بوده است. پؤوهشهای موسسه گالوپ نشان میدهد در سال ۲۰۱۸ میانگین تمایل به مهاجرت در سطح جهانی برابر با ۱۵ درصد است و در مناطقی همچون آمریکای لاتین و خاورمیانه به ترتیب ۲۷ و ۲۴ درصد میباشد. لازم به ذکر است که در پیمایش گالوپ، تمایل به مهاجرت دائم مورد سنجش قرار گرفته است. در حالی که نظرسنجی کیو تمایل به مهاجرت به صورت دائم یا موقت بررسی شده است. بر اساس پیمایش وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی کشور در سال ۹۵ نیز این نسبت برابر با ۲۹.۸ درصد بوده است.
در سطح کشور نیز تمایل به مهاجرت در بین ساکنین تهران، مراکز استان، افراد با تحصیلات دانشگاهی، افراد مجرد و جوانان (افراد زیر ۳۰سال) به طور معناداری بیشتر از میانگین کشوری است. به طوری که تقریبا از هر ۲ نفر جوان زیر ۳۰ سال، یک نفر مایل به مهاجرت است. علاوه بر این، مهاجرت همراه با خانواده و به صورت دائم، مطلوبترین الگوی مهاجرت در بین کسانی است که مایل به مهاجرت بودهاند. در مقابل یک سوم از کسانی که اعلام کردهاند مایل به مهاجرت میباشند، مهاجرت موقت را ترجیح میدهند.

همچنین نتایج نظرسنجی کیو نشان داد، عوامل اقتصادی مهمترین انگیزه افراد برای مهاجرت به حساب میآیند. به طوری که ۸۰ درصد از پاسخگویان دستیابی به موقعیت بهتر اقتصادی و یا فرار از وضعیت بد اقتصادی را انگیزه اصلی خود برای مهاجرت عنوان میکنند.

مرکز افکارسنجی کیو تلاش داد با اتکا به روشهای دقیق علمی، به اجرای نظرسنجیهای مختلف در سطح کشور پرداخته و تصویری از افکارعمومی را پیش روی سیاستگذاران، متخصصان، اصحاب رسانه و عموم مردم قرار دهد. در این راستا این مرکز پذیرای هرگونه پیشنهاد و انتقاد از سوی اندیشمندان و متخصصان علوم اجتماعی، افمار عمومی و رسانه میباشد.
ما را در ارتباط باشید:
info@keyou.ir
تلگرام: @keyouanalytics
اینستاگرام: @keyou.analytics
توئیتر: @KeyouAnalytics
انتهای پیام/